Kunstenares uit Bergen breekt door tot top van de internationale kunstwereld
Ze is iets meer dan 30 jaar jong, maar breekt nu al door tot de top van de internationale kunstmarkt. Aan het begin van het cultureel seizoen was het werk van de Nederlandse Jade van der Mark dit jaar te zien bij Zona Mexico, Art Brussels Paris+ Art Basel en is nog te zien tijdens internationale art fairs in Shanghai, Rome (november) en Dallas (april 2023). Als kers op de taart heeft ze een solo-show tijdens Art Week Miami tijdens de Untitled Art Fair (december). Daar presenteert Jade met Ronchini Gallery zeven werken. Je zou bijna vergeten dat Jade ooit begon met exposeren in de geitenschuur van haar boerderij in kunstenaarsdorp Bergen. Nu is Jade’s werk opgenomen in collecties van grote verzamelaars als Thomas Olbricht, UBS en ING.
Kunst met een ziel
Jade wordt gedreven door haar onuitputtelijke nieuwsgierigheid voor de wereld om haar heen. Voor haar atelier naast het Tate in Londen zit ze vaak op straat in een cafétje met een schetsblok en observeert ze de mensen, soms urenlang. Met behulp van haar verbeelding creëert ze dan verhalen over toevallige passanten, waarbij concepten als massaconsumptie, (over) populatie, diversiteit en de gehaastheid in het leven slechts enkele van de terugkerende thema’s zijn. ‘Ik vind het moeilijk dat veel kunst tegenwoordig zo snel is’, zegt Jade. ‘Dat komt onder andere door internet en de snelheid waarmee onze huidige maatschappij is ingericht. Dat gaat ten koste van de kwaliteit van het werk: de ziel ontbreekt.’ Tijdens haar residency in Italië via de prestigieuze Ronchini Gallery kreeg ze de kans om zich volledig toe te leggen op haar werk, die werken zijn dan ook te zien tijdens haar solo show tijdens Art Basel Miami Beach.
Illustere kunstwereld
Na het afronden van de kunstacademie vertrok Jade in 2018 naar Londen om er haar kunst onder de aandacht te brengen. Om rond te komen werkte ze bij de receptie van Tommy Hilfiger. De tekeningetjes die ze er maakte van voorbijkomende bezoekers werden opgemerkt door de taxichauffeur van de vrouw van de CEO. Via haar kwam Jade in contact met haar grootste kunstverzamelaar die Jade’s talent herkende en haar nog steeds begeleidt in haar carrière. Inmiddels hangt Jade’s werk naast kunst van Miro, Schiele en Kusama. Ook kan ze nog wel eens een boekje open doen over de illustere kunstwereld. In haar ambitie om de top van die wereld te bereiken belandde ze regelmatig op feestjes waar ze de kans had om over haar kunst te vertellen aan figuren als Lenny Kravitz, Raf Simons en Asap Rocky.
Inspiratie en kleur
In kleurrijke en dikke lagen olieverf geeft Van der Mark op groot formaat gestalte aan een wereld waarin maatschappelijke thema’s de boventoon voeren. Jade’s inspiratiebronnen zijn verhaalvertellers als Roald Dahl en de Duitse expressionist Markus Lüpertz, maar ook kunstenaars als Lucien Freud, David Hockney, Francis Bacon, Marlene Dumas en Gaugin. Tijdens het maakproces luistert Jade naar jazz, klassieke muziek of keiharde rap. Eenmaal bezig denkt ze nooit bewust na over het onstuimige kleurgebruik dat haar werken kenmerkt. De kleuren vinden hun weg naar haar. ‘Kleuren en mensen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De kleuren zijn op zichzelf waardevol, maar de ene kleur is niet meer waard dan de andere.’
Een groot hart
Jade groeide op tussen de dieren en de natuur en voelt vanaf jonge leeftijd een diepe verbondenheid met alles om haar heen. Daarbij heeft ze oog voor mensen die zich niet kunnen weren of meedoen in onze harde maatschappij. In haar tijd op de kunstacademie ging ze geregeld met daklozen in gesprek en ze nam ze mee uit eten. Dat doet ze nog steeds. Hun wereldbeeld en verhalen hoe het is om buiten de maatschappij te staan leveren haar interessante gesprekken en perspectieven op. Ook zou Jade weeshuizen willen opzetten waar ruimte is voor geborgenheid, kunst en creatie. Empathie en de drang om voor de ander te zorgen is de drijfveer van Jade’s leven dat tot uiting komt in haar werk.
Over Jade van der Mark
Jade van der Mark (1990) groeide op op een kleine boerderij in de polder van het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp Bergen. Op haar negende maakte zij haar eerste schilderijen die ze exposeerde in de geitenschuur. Eén van haar eerste werken verkocht ze aan de bekende Nederlandse kunstenaar Gerard van der Leeden. Na een korte studie aan de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie en ArtEZ Academie voor Art & Design in Arnhem, studeerde ze Textiel & Mode aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Tijdens haar studie deed ze werkervaring op bij ontwerpers Viktor & Rolf en Nicole Uniquole. In 2016 kreeg Jade tijdens de Milan Fashion Week de Dutch Fashion Award uitgereikt voor de creativiteit waarmee zij schilderijen verweefde tot een draagbaar product. Vanaf 2018 legt Jade zich volledig toe op de schilderkunst. Sindsdien heeft Jade solo-exposities gehad bij het ING Hoofdkantoor in Amsterdam, bij de KLM Open, in Milaan en in Londen bij Ronchini Gallery. Tevens participeerde van der Mark in groepsexposities in Nederland, België, Italië en Londen. Jade werkt tussen Amsterdam en Londen, waar haar werk vertegenwoordigd wordt door Ronchini Gallery en ze in de zomer van 2022 een residency mocht vervullen.
Meer informatie over Jade van der Mark
Website: https://jadevandermark.com/
E-mail: info@jadevandermark.nl
Facebook: https://www.facebook.com/jadevandermark
Instagram: https://www.instagram.com/jadevandermark/